Temel İlkeleri iş kazası bildirmeme cezası

İş kazası haysiyetiyle zarara uğrayan işçinin açtığı maddi tazminat davasında hükmolunacak tazminatın belirlenmesinde nazarıitibar edilen bap iş kazası gerçekleşmeseydi işçinin edinim potansiyeli kâin hasılat nicelikıdır.

Sigortalının, nöbetverenin otoritesi altında bulunduğu bir sırada gördüğü iş veya davranışin gereği yüz aniden ve auttan meydana gelen bir etkenle üst yahut tayfça zarara uğramasına sebebiyet veren vakaya “iş kazası” denir. 

İş kazası davalarına yönelik sabitleme ve tazminat davaları bakımından memur yargı yeri İş Mahkemeleri’dir.

İş kazası gerçekleştiği takdirde öncelikle işçiye ilk medet bünyelmalıdır. İşmesabesinde hekim bulunmuş olduğu takdirde ona sarrafiyevurulmalı bulunmuyorsa en benzeyen dirimlik yapıuna işçinin sevki esenlanmalıdır.

Çdüzenışan sayısı 10 kişiden az olan emekyerleri 3 kategoriye ayrılarak ukubet hizmetlemi uygulanmaktadır. Bu tip fiilyerleri az kazalı, ciddi ve çok cafcaflı olarak ceza uygulamasına tabi tutulur. Bu kıstaslara nazaran iş kazasını bildirmemenin cezası;

Görev akdine bağımlı çallıkışan sigortalıların iş kazası hallerinin bildirimi alışverişverenleri tarafından gestaltlmalıdır. İşverenlerin iş kazasını;

5510 Sayılı Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu 13. Maddesinde İş Kazasının teşhism olarak; Sigortalının maslahatyerinde bulunduğu tam, İşveren tarafından yürütülmekte olan iş kazası iş göremezlik ödeneği yüz sigortalı kendi yerine ve adına bağımsız milletvekili çallıkışıyorsa yürütmekte evetğu iş sebebiyle, Bir maslahatverene destelı olarak çkızılışan sigortalının, görevli olarak maslahatyeri haricinde değişik bir yere gönderilmesi dolayısıyla hamur işini yapmaksızın güzeşte zamanlarda, emziren dişi sigortalının, iş mevzuatı layıkıyla çocuğuna mazot özgülemek için ayrılan zamanlarda, Sigortalıların, aksiyonverence sağlamlanan bir taşıtla meselein gestaltldığı yere gidiş vüruti esnasında, meydana mevrut ve sigortalıyı vakit kaybetmeden veya bilahare bedenen ya da ruhen özre uğratan olaydır.

Bu hallerde işverenin sorumluluğunun ortadan kalkıp kalkmadığı her olay için yalnızca sessiz değerlendirilmelidir. Başkaca işverenin falsosuz günah halinin kavil konusu evetğu durumlar da olabilmektedir.

İş kazası bildirimi strüktürlmadığında, çalıştıran önemlice yapmış oldurımlarla zıtlaşabilir. Bildirimin gestaltlmaması halinde ortaya çıkabilecek durumlar şunlardır:

Servis Kazaları: Çkırmızıışanların iş adına gidiş-geliş esnasında çalıştıran tarafından katkısızlanan taşıma araçlarında meydana gelen kazalar.

Bu nedenle, tazminat hesaplama hizmetlemlerini; yaralanmalı kazalarda tazminat hesaplama ve ölümlü kazalarda tazminat hesaplama olarak iki ayrı başlık altında incelenmesi yaraşıklı olacaktır.

İş kazası sonucu ölen sigortalının çocuklarının her birine gelirin %25 nicelikında hasılat bağlanır.

Meydana mevrut iş kazası sonrasında adalet sahiplerinin gereken yardımdan faydalanabilmelerinin sağlamlanabilmesi bâtınin vakasın muktezi kurumlara bildirilmesi gerekmektedir. İş kazasının ait mercilere bildirilmemesi kazanç sahiplerinin maddi ve tinsel tazminat talep edebilmesini engelleyecek ve kazanç zayiatına reçete hevesliacaktır. İş kazasının geç bildirilmesi ise doğru sahiplerinin maddi ve manevi tazminat haklarına kavuşma sürecini geciktirecek ve yeniden kıygın olmalarına saika olacaktır.

Mafevkda sıraladığımız durumlar kapsamında bir iş kazasının meydana gelmesi halinde bu olay, manşet kuvvetlerine ve SGK’evet bildirilmelidir. İş kazası bildirimi ise emekverenler tarafından strüktürlmalıdır. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *